Mit kell tudni a szalmonelláról?

A legtöbb ember elég jól ismeri a “szalmonella” kifejezést és annak jelentését. Vagy legalábbis azt hiszik, hogy igen.

A legtöbb ember azt tudja, hogy egy élelmiszer eredetű betegség, amely szennyezett élelmiszerek, például pasztőrözetlen tejtermékek, nyers húsok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fertőződhet meg. De ennek ellenére itt van néhány további információ, amely segíthet a fogyasztóknak abban, hogy tudják, milyen mértékben van jelen társadalmunkban.

A CDC szerint a szalmonella évente körülbelül 1,35 millió fertőzést, 26500 kórházi kezelést és 420 halálesetet okoz csak az Egyesült Államokban. Bár meglehetősen gyakori, a legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a szalmonellának különböző típusai, úgynevezett “szerotípusai” vannak. Valójában több száz különböző szalmonella szerotípus létezik (valójában több mint 2100), de a tudósok csak “kevesebb mint 100-at” azonosítottak, amelyek leggyakrabban okozzák az emberekben előforduló szalmonellás megbetegedéseket.

szalmonella

Hogyan fertőződnek meg az emberek szalmonellával? Az emberek a baktériummal szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztásával fertőződnek meg. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az ember nyers vagy nem kellően átsütött húsokat, mosatlan termékeket és pasztőrözetlen vagy “nyers” tejtermékeket fogyasztott. A szalmonella akkor is megfertőzhet, ha valaki az említett élelmiszerek bármelyikét kezeli, és nem mos kezet, vagy nem tisztítja meg az élelmiszerekkel érintkező felületeket, aminek következtében a baktérium egyik felületről a másikra kerül. Ezt nevezzük keresztszennyeződésnek. Az egyik nemzeti ételmérgezéssel foglalkozó ügyvéd, a szalmonella és más ételmérgezéses betegségek szakértője kijelentette: “A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyire fontos a kézmosás és a felületek, amelyekhez ezek a termékek hozzáértek. A szalmonella baktériumok nagyon ellenállóak, és száraz és nedves környezetben is képesek túlélni, néha több hétig is, ha a körülmények megfelelőek”.

Mi a teendő? A fertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy az ételeket biztonságos, szabályozott hőmérsékleten főzzük, a mosásra alkalmas élelmiszereket mossuk meg, és gyakran és alaposan mossuk meg a kezünket, az eszközöket és a konyhai felületeket. Az is döntő fontosságú, hogy mindig figyeljünk az esetlegesen fertőzött élelmiszerek és termékek közelmúltbeli visszahívásaira.

Milyen tünetei vannak a szalmonellózisnak, és hogyan érinti az embereket?
A CDC szerint a szalmonella leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasmenés (amely lehet véres), a láz és a gyomorgörcsök. Egyeseknél még “hányinger, hányás vagy fejfájás” is jelentkezhet. A legtöbbek számára nem szükséges orvosi kezelés, bár ajánlott, ahogyan a széklettenyésztés is, hogy megerősítsék, hogy a betegséget szalmonella okozza. A tünetek gyakran körülbelül kb. egy hétig tartanak, majd (általában) maguktól kezdenek elmúlni. Egyeseknél azonban kórházi kezelésre van szükség, aminek a leggyakoribb oka az ezzel járó kiszáradás. A legnagyobb valószínűséggel kórházi kezelésre szorulnak a várandósok, az immunhiányosok, a kisgyermekek és az idősebb felnőttek, valamint a súlyos egészségi állapotúak.

A lakosság 5-6 %-ánál a hosszú távú mellékhatások, mint például a szalmonella fertőzés utáni IBS vagy a szalmonella fertőzés utáni artritisz évekig is eltarthatnak.

A szalmonella vagy más ételmérgezést okozó baktérium diagnózisának megerősítéséhez orvosa valószínűleg székletmintát kér. Ezután megvizsgálja a székletmintát a baktérium jelenlétére, és ha felfedezik, akkor a diagnózist megerősítik, és értesítik az egészségügyi hivatalt. Feltétlenül beszélnie kell az egészségügyi hivatallal, hogy a baktérium forrásának felkutatásán dolgozhassanak, és megelőzhessék vagy minimalizálhassák a járvány kitörésének lehetőségét.