Yves Camdeborde séf két egyszerű palacsinta receptje

Minden nap tökéletes nap arra, hogy palacsintával kényeztesd magad!

Minden nap tökéletes nap arra, hogy palacsintával kényeztesd magad!

Simán, cukorral, vagy kenhető lekvárral, csokival, kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet okoznak. Megmutatjuk két recept elkészítését, az egyik hagyományos, a másik glutén és laktózmentes, egyszerűen és gyorsan, ahogy a francia Yves Camdeborde séf szereti.

A palacsintaevés hagyománya a Kr. u. első századra nyúlik vissza. Ebben az időben I. Gelasius pápa állítólag átvette azt a szokást, hogy palacsintát osztogatott a Rómába érkező zarándokoknak. Az ókori Rómában a Lupercalia ünnepén az emberek kerek búzakalácsot ettek, hogy a nap visszatérését kérjék, és jó termést reméljenek.

Hagyományos édes palacsinta:
1 liter tej
8 tojás (4 egész, 4 tojássárgája és 4 tojásfehérje kemény habbá verve a könnyedség és a finomság érdekében)
350 g szitált T45 liszt
150 g tejszín (a lágyságért)
4-5 púpos evőkanál porcukor (az édességhez)
1 csipet só
vaníliarúd (mert finom)
5-7 evőkanál rum

  1. Keverjen össze négy egész tojást négy tojássárgájával. Adjunk hozzá egy csipet sót, négy-öt púpozott evőkanál porcukrot és a vaníliarudat.
  2. Amikor a keverék kifehéredett, adjunk hozzá 150 gramm tejszínt, majd 350 gramm átszitált lisztet, amelyet menet közben kell belekeverni. A keveréket egészítse ki öt-hét evőkanál rummal, majd adja hozzá négy tojásfehérjét.

Glutén és laktózmentes palacsinta:
250 gramm hajdinaliszt
2 tojás
1 kanál méz
1 kanál mandulakrém
1 csipet só
1/ 2 liter víz
Előkészítés:

  1. Keverje össze az összes hozzávalót.
  2. Hagyja pihenni. A palacsintatésztát lehetőleg előző nap készítse el.
  3. Ha szükséges, a főzés napján adjon egy kis vizet a keverékhez. Jó étvágyat!